Historia

MARKNADENS HISTORIA

 

Strängnäs har urgamla traditioner som tings- och marknadsplats. År 1756 fick staden kungligt privilegium att anordna marknad och sedan dess har det hållits marknad i Strängnäs.

IK Viljan Strängnäs tog över arrangemanget 1957 och har under åren utvecklat marknaden till att bli en av de mest attraktiva marknaderna i Sverige. Marknadsdagen är alltid andra lördagen i oktober. För föreningen är denna intäkt helt avgörande för att vi skall kunna bedriva en av Södermanlands mest förnäma ungdomsverksamheter.

Över 300 marknadsknallar kommer till Strängnäs och bygger sina marknadsstånd i stadens centrala delar. Sortimentet har också utvecklats, från traditionella marknadsprodukter till kvalitetsvaror av olika slag. Många lokala hantverkare ställer ut sina egentillverkade alster och stadens köpmän medverkar på olika sätt. Marknaden har cirka 30 000-35 000 besökare och betraktas också som den stora ”hemvändardagen”, då de flesta Strängnäsbor i ”förskingringen” kommer hem för att uppleva den stora folkfesten.

Sedan starten har IK Viljan Strängnäs samarbetat med Sveriges största tivoli, Axel´s Nöjesfält, från Halmstad och dessa erbjuder alltid det senaste i åkattraktioner m.m.

Välkomna att besöka Strängnäs marknad och uppleva en fest för både vuxna och barn.